Κατάθλιψη

ΘΥΜΟΣ -ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΥΜΟΥ
20 Απριλίου 2017
ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
8 Ιουνίου 2018

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση με θεραπεία

Οι εσωτερικές εμπειρίες του καταθλιπτικού, περιστρέφονται γύρω από μία αρνητική  γνωστική τριάδα, που περιλαμβάνει ένα αίσθημα αναξιότητας (αρνητική εικόνα για τον εαυτό), την θεώρηση του μέλλοντος σαν μάταιο (αρνητική εικόνα για το μέλλον) και την πίστη ότι ο κόσμος είναι γεμάτος εμπόδια που έχουν σαν αποτέλεσμα, την απογοήτευση και την ματαίωση (αρνητική εικόνα για τον κόσμο) Beck (1979).
Νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι το αίσθημα του ατόμου ότι είναι καταβεβλημένο και παγιδευμένο (η ανικανότητα διαφυγής από μία δύσκολη κατάσταση) σχετίζεται ιδιαίτερα με την κατάθλιψη και μάλιστα περισσότερο από ενδεχόμενες απώλειες.
Η κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά, όπως είναι τα παιδιά .
Την ουσιαστικότερη βοήθεια για την κατάθλιψη,αποτελεί η γρήγορη διάγνωση και η θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους κινδυνεύει να πάθει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο σε κάποια φάση της ζωής του και οι γυναίκες έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ένα επεισόδιο από ότι οι άντρες, κυρίως για ψυχοκοινωνικούς λόγους.
Από την στιγμή που θα εμφανιστεί η κατάθλιψη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής (πάνω από 50%). Ιδιαίτερα ευάλωτα στην υποτροπή, είναι τα άτομα που εμφανίζουν κατάθλιψη νωρίς (στα 20 χρόνια ή νωρίτερα). Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που προέρχονται από εχθρικές και ψυχρές οικογένειες . Συνήθως οι καταθλιπτικοί ασθενείς, έχουν χάσει την ικανότητα για μία ένθερμη, τρυφερή, υποστηρικτική, εσωτερική προσέγγιση του εαυτού τους.

Επομένως η παροχή βοήθειας προς αυτούς,ώστε να αναπτύξουν μια συμπονετική
επιεική προσέγγιση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και θεραπευτική.
Υπάρχει μεγάλος αριθμός ψυχολογικών θεραπειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατάθλιψη, όπως είναι η ομαδική θεραπεία, η οικογενειακή ,ή η γνωστική–συμπεριφοριστική θεραπεία.